Olen entistä tarkempi tätä nykyä omasta ajastani ja siitä, mihin sitä käytän. Olen jopa jossain määrin mustasukkainen omasta ajastani ja se on alkanut saada jopa koomisia piirteitä. Kaiken koomisuuden keskellä on kuitenkin ytimessä huoli siitä, että taas antaa energiaa ja aikaa paikkoihin, mihin sitä saa upottaa rajattomasti, saamatta vastinetta. Sille kaikelle jätin hyvästit vuodenvaihteessa ja olen entistä enemmän möyhinyt omaa ajankäyttöäni. Itselleni on ollut tärkeää tiedostaa ydinsyy sille, että omaa aikaa on antanut roppakaupalla kaikkeen sellaiseen, mikä on vain ruokkinut riittämättömyyttä. Ja onneksi se juna on nyt loittonemassa. Lisää voitkin lukea edellä mainitusta aiheesta super suosion saaneesta blogipostauksesta Minä riitän. Riitätkö sinä?

Suhtaudun aikaan intohimoisesti. Olen käynyt muutamat ajankäytön hallinnan – valmennukset ja aina olen oivaltanut lisää siitä, kuinka tärkeässä roolissa omat ajatukset, valinnat ja ympäristö ovat omaan hyvinvointiin. Olen tuskallisen läheltä joutunut seuraamaan sitä, kun ihmisen aika loppuu tässä maailmassa ja silloin herää monia kysymyksiä. Olen sitä mieltä, että elämä on lahja ja nämä arvokkaat minuutit mitä meillä on täällä, on tehty elettäväksi nauttien, arvostaen ja eläen. Eläen niin kuin toivomme, eläen niin, että joka päivä olemme pystyneet antamaan jotain tälle maailmalle ympärillämme, vaikka se olisi joku ihan pieni asia. Ja olen myös tietoinen siitä niistä omista sumu- vuosista jolloin olen juossut pää kolmantena jalkana ympäriinsä, kun on ollut niin kiire. Sen vuoksi olen myös tarkka ajastani, sillä harjoittelun koko ajan nykyhetkessä elämistä. Muuta meillä ei ole. Eiliseen en voi vaikuttaa, vaikka kovasti joskus haluaisin.

Huomiseen voin vaikuttaa vain niin, miten elän nykyhetken. 

Energiavuodot ovat olleet nyt aiheenani omassa itsetutkiskelussa ja kaipasin lisää työkaluja tämän asian käsittelyyn. Palasin 80/20 – säännön pariin. Jos tämä sääntö on sinulle uusi, niin tästä on kyse kaikessa lyhykäisyydessään:

80% tuloksistamme syntyy siitä, mitä teemme 20% ajastamme. 20% tuloksistamme syntyy siitä, mitä teemme 80% ajastamme. 

Eli: 

Voi olla, että jotkut tehtävät vievät 80% ajastasi ja ne tuovat vain 20% tulosta. Ja taas joku tehtävä vie vain 20% ajastasi, mutta sen kautta saatu tulos vastaa esimerkiksi 80% liikevaihdostasi. 

Tai joku tietty asiakas vie 20% ajastasi ja tuo 80% tulostasi. Sama myös toisinpäin, vaikka ikävältä kuulostaakin: joku asiakas saattaa viedä 80% ajastasi ja tuo vain 20% tulostasi. 

Itse innostun tästä aivan valtavasti ja etsin lisätietoa ja erilaisia esimerkkejä 80/20 – säännön käytöstä liiketoiminnassa. Olisiko tässä yksi työkalu siihen, että omasta, valtavan arvokkaasta ajasta, saadaan kaikki irti? Törmäsin moneen esimerkkiin ja haluan jakaa yhden kanssasi, mikä antoi itselleni selkeyden siitä, mihin kannattaa keskittyä. Valitettavasti en tiedä kuka tämän on alkuperäisesti oivaltanut kirjoittaa harjoituksen muotoon, mutta lähetän hänelle kiitoksen! 

  1. Kirjoita ylös kaikki suuret onnistumiset (esim. loppuumyydyt workshopit, ensimmäisen tuotteen tai palvelun lanseeraus, haastattelut, oman unelma-asiakkaan kohtaaminen, kirjasopimus, uusi nettisivu…)
  2. Listaa ylös kaikki tekeminen, mitä teet omassa yritystoiminnassasi. (esim. sähköpostien lähettäminen ja vastaaminen, postaaminen sosiaaliseen mediaan, blogin pitäminen, erilaisiin tilaisuuksiin osallistuminen, asiakastyö, tarjouksiin vastaaminen, puhelinsoitot, kahvin keittäminen ja jutustelu, aikaa selkeyttää visiota…)
  3. Sitten hauska osuus! Nyt kun sinulla on onnistumiset toisella puolen paperia ja toisella puolella kaikki, mihin aikasi menee päivässä… yhdistä näitä asioita keskenään! Eli: yhdistä jokaiseen onnistumiseen vaikuttaneet asiat. Valitse mielellään 2 tärkeintä tekemistä, mitkä ovat vaikuttaneet onnistumiseen. Esimerkiksi: Oman unelma-asiakkaan kanssa tehtävä työ voi olla seurausta siitä, että olet tehnyt hyvää asiakastyötä aikaisemmin ja sinua on suositeltu.
  4. Tunnista sinun 20%. Listaa ylös ne toimet, mitkä ovat olleet onnistumisiesi taustalla. Nämä ovat sinun 20% mihin kannattaa keskittyä! 
  5. Kirjoita itsellesi ylös, näkyvään paikkaan, omat 20%, jotta muistat ne arjessasi. 
  6. Kalenteroi aikaa näille 20%:lle. Silloin saat enemmän aikaa, vähemmällä työllä. Ja ajan kanssa tulet varmasti luopumaan enemmän ja enemmän niistä 80%:sta, mitkä tuovat vain 20%. 

Itselläni toimii ajankäytössä vahvasti oma intuitio ja koko ajan mietin, miltä joku vaihtoehto tuntuu. Fiilistelen aika paljon, luotan omaan tunteeseen ja teen sen mukaan paljon päätöksiä siitä, mihin menen ja mitä teen. Vaikka siitä joku loukkaantuisi, etten ole paikalla… vaikka se olisi jonkun mielestä epäkohteliasta… vaikka jonkun mielestä olisi tyhmää jättää käyttämättä joku tilaisuus… oma vaistoni ei ole väärässä.

Kun pystyy luottamaan omaan sisäiseen viisauteen, vääriä ratkaisuja ei ole. Sinulla pitää olla tarpeeksi aikaa kuunnella itseäsi. 

Nyt palaan piirrustuspöydän ääreen ja tutkin tarkemmin omia 80/20 tekemisiäni.

Much love!