Marika Roth

Kun mietit, kenet tilaat edustamasi organisaation tilaisuuteen puhujaksi tai valmentajaksi, haluat tietää henkilöstä enemmän. Tietenkin!

Olen Marika Roth, puhuja, valmentaja ja tietokirjailija, jos muutamalla tittelillä itseäni kuvailen. Perustin yritykseni vuonna 2015 ja olen näiden vuosien aikana kouluttanut ja valmentanut yli 1500:aa aloittavaa ja toimivaa yrittäjää liiketoiminnan ydinkysymysten äärellä. Aloitin business coachingin aikana, jolloin oli vain liikejohdon konsultteja – ei valmentajia. 

Olen saanut olla tekemässä valmennusalaa tunnetuksi Suomessa. Kirjoitin alan ensimmäisen naisyrittäjille suunnatun työkirjan, Menestyjän Bisnespakin® (Tammi, 2018). Olen ilokseni saanut todistaa, kuinka yrittäjyys on kasvava trendi ja kuinka moni saa toteuttaa sen kautta omaa luovuuttaan ja arvojaan, joko päätoimisesti tai sivutoimisesti.

Koulutustaustani on taloushallinnon tradenomi, NLP Master ja minulla on valmentamisen perustutkinto. Olen kouluttautunut valmentajan ammattiin paljolti kansainvälisten opettajien johdolla ja teen työtäni sujuvasti myös englanniksi. 

Työskentelin aiemmin yli seitsemän vuotta rahoitusmaailmassa. Vaikka minulla oli syyni lähteä sieltä pois, nautin edelleen suunnattomasti rahoituskuvioiden miettimisestä, mikä toki on auttanut asiakkaitani. Ilonsa kullakin!

Tyylini tehdä työtäni on hyvin oivalluttava ja tilaa antava eli valmentava. Minulle toisen tsemppaaminen ja rohkaiseminen on aina tullut kuin itsekseen joten on enemmän kuin luonnollista, että teen tätä nykyisin työkseni.

Yrittäjyyttäni varmasti sävyttää se, että olen 90-luvun laman lapsi ja olen todistanut kuinka kotitilamme toiminta jouduttiin ajamaan alas, lihakarjamme lastattiin teurasautoon ja pellot lohkottiin vuokralle. Loppujen lopuksi tilamme myytiin voudin vasaran kopautuksella. Tämän takia yrittäjyys ei ollut minulle alun perin vaihtoehto. Halusin asiallisen koulutuksen ja turvallisen vakituisen työpaikan, se oli suuntani.

Yllämainitut asiat nivoutuvatkin oman työni keskiöön: kun ihminen ymmärtää paremmin, miksi hän ajattelee ja toimii tietyllä tavalla, pääsee muutoksen ytimeen kiinni ja myös vahvistamaan jo toimivia rakenteita. Tämä kaikki vaatii rehellistä kohtaamista itsensä ja tekemiensä päätöksien suhteen, avoimuutta tutkia vaihtoehtoja ja rohkeutta luopua, vahvistaa ja/tai aloittaa uuden rakentamista. 

Filosofiani on ”walk the talk” eli teot puhuvat puolestaan. Kun ryhdyin yrittäjäksi, aloin purkaa lapsuusperhettäni kohdannutta suurta ja puhumatonta traumaa. Työstin siihen liittyviä haitallisia rahauskomuksiani sekä menestyksen ja epäonnistumisen pelkoa. Samalla uskalsin kokeilla, ottaa taloudellisen riskin – ja kantaa vastuun epäonnistuneistakin kokeilusta. Mikä tärkeintä, uskalsin kiittää itseäni onnistumisista ja siitä, miten hyviä ihmisiä olin ympärilleni saanut. 

Rakastan arkea. Sen vuoksi työni keskiössä on toimivan yrittäjän arjen rakentaminen jokaisen itsensä näköiseksi. Rikas arki tarkoittaa itselleni sitä, että voi hyvin, läheiset ihmissuhteet ovat kunnossa ja tuovat enemmän kuin ottavat ja työssä on merkityksellisyyttä, mitattavia tuloksia sekä onnistumisia. Kolme viimeksi mainittua ovat asioita, joita sparraan. Mikäpä sen parempaa kuin nähdä ihmisiä, jotka johtavat omaa elämäänsä ja saavat iloa jokapäiväisestä arjestaan! 

Yrittäjyys ei ole sinänsä vaikeaa. Siihen liittyy vain monta osa-aluetta ja varsinkin alussa, kun ei ole kokemusta oman liiketoiminnan johtamisesta, vuori voi tuntua suurelta. 

Oma missioni on madaltaa ihmisten kynnystä yrittäjyyteen. Autan faktatiedolla sekä kirkastamalla yrittäjän henkisiä ominaisuuksia. Mitkä ovat esimerkiksi arvot, missio, visio ja motivaatio? Olennaista on toki myös se, miten saadaan liiketoiminta – eli ne asiakkaat ja rahavirrat. Monta asiaa, monta kulmaa yrittäjyyteen. Näistä puhun, kirjoitan ja valmennan. Nykyisin yhä enemmän sydämeni sykkii sille, että kasvuhaluiset yrittäjät saavat kasvatettua liiketoimintaansa kannattavasti ja kestävästi. Sen vuoksi kehitin Founder to CEO – yrittäjästä johtajaksi – valmennusohjelman. 

Joten ota rohkeasti yhteyttä, jos tuntuu siltä, että voisin toimia puhujana, oivalluttajana, innostajana tai valmentajana juuri sinun ja teidän tarpeisiinne.

Ja koska se rikas arki, niin nykyisin minulla on elämää myös työni ulkopuolella. (Hello arvot!) Olen ollut äiti vuoden ajan ja se jos mikä on muuttanut katsontakantaani moneen asiaan, myös yrittäjyyteen. Olen vaimo, sisko, ystävä. Inspiroidun Lapin luonnosta, yrittäjätarinoista, aidoista keskusteluista ja siitä, kun näen reippautta ja rohkeutta. Rakastan korvapuusteja, joten jos niitä on tarjolla, arvotan sen korkealle. En juo kahvia, mutta mustaa teetä menee kuppikaupalla. 

Olen myös ikuinen oppija. Huomenna tiedän enemmän ja teen parhaani tänä päivänä. Se on myös asiakaslupaukseni: teen parhaani. Usein se riittää enemmän kuin hyvin. Olen oppinut keskittymään asioihin ja teemoihin, jotka toimivat. En taatusti ole kaikkea kaikille, enkä edes kaikkien mieleen. Mutta heille, jotka ovat mieli avoinna, sydämessä toive rohkaistua kohti omaa unelmaa, olen enemmän kuin tarpeeksi ja he ovat turvassa kanssani. Ja se on työni ydin. 

Kiitos paljon, kun luit tänne asti ja odotan, että olemme yhteydessä! 

Kuulemisiin,

Marika