”Olen hyvä käyttämään rahaa, kaikki menee” Tätä kuulen usein kun kerron siitä mitä teen.
Minun tarkoitus ei ole saarnata kenellekään rahankäytöstä eikä kertoa sitä, mihin toisen pitää rahansa käyttää. Haluan antaa työkalut siihen, että pystyt käyttämään rahasi sinulle tärkeisiin asioihin. Siitähän tässä elämässä on loppujen lopuksi kyse, että teemme asioita mitkä ovat meille itselle tärkeitä. Eikö niin?

Miten tämä sitten käytännössä toimii? Sinulle voi olla tuttua se, että kuukauden alussa alat seurata rahankäyttöäsi ja pidät kirjaa kuluttamisestasi. Sitten kuitenkin jotain tapahtuu ja huomaamatta on kuunloppu ja rahaa on mennyt enemmän kuin piti. Voi olla, että olet käyttänyt luottokorttiasi kattaaksesi elämisen seuraavaan tilipäivään.

Minulla on oma rutiini, minkä opetteluun meni oma aikansa, mutta se kyllä kannatti. Kerron sen sinulle, kokeile ja löydä oma tapasi seurata kuukausittaista rahankulutustasi!

Joka ikinen kuukausi käyn läpi sen, paljonko minulle tulee rahaa ja mikä päivä. Sen jälkeen kirjaan ylös sen, paljonko talouteni kiinteät kulut ovat. Kun oikeasti käyt läpi kiinteät kulusi, kokonaismäärä voi olla sinulle yllätys. Usein mietimme kulumme pienemmiksi kuin ne todellisuudessa ovat. Nyt näet sen, paljonko sinulle jää kuukaudessa rahaa muihin kuluihin.Miltä näyttää? Onko kiinteissä kuluissa jotain mihin voit vaikuttaa itse? Miten tulosi,jos on tarvetta, onko sinun mahdollista hankkia lisäansioita? Mihin käytät loppuvarat? Käytätkö usein korttia vai mieluummin käteistä?

Jottei minulla olisi kuun lopussa tilanne, että rahani ovat sulaneet paikkaan x, haluan tehdä viikoittaista seurantaa siitä, paljonko olen käyttänyt rahaa ja mihin se on mennyt. Tämä ei vie aikaani juuri ollenkaan, 10 minuuttia ja se on tehty. Saat käyttöösi oman perustyökaluni, tulo-menoarvion kun annat minulle sähköpostiosoitteesi, mihin sen voin lähettää. Tämä työkalu antaa sinulle hyvän pohjan miettiä kaikkia kuluja ja myös sitä, paljonko sinulla menee vuositasolla rahaa tiettyihin asioihin.

Jos olet yhtään samanlainen kuin minä, voi olla että koet tämän aluksi työlääksi ja sinun voi olla hankala sitoutua uuteen rutiiniin. Kokeile kuitenkin. Haasta itseäsi tämä kuukausi, laita ylös menosi ja näet paljonko pienistä puroista kasvaa loppujen lopuksi kulua pitkällä aikavälillä. Voisiko sen rahan käyttää johonkin muuhun?

Puhun mielelläni siitä, että haluan käyttää rahani itselleni tärkeisiin asioihin. Voin kertoa, että minulla menee kuukausittain kohtuullinen määrä rahaa karvaisiin perheenjäseniin, koiriin. Tämä ohjaa omaa kuluttamistani aika paljon, mutta se minulle valinta ja olen joka päivä todella iloinen näistä lemmikeistä. Monet eivät tätä voi ymmärtää – ei heidän tarvitsekaan. Kuten olen sanonut, kaikki käyttävät rahansa siihen, minkä kokevat tärkeäksi.

Toivon, että saat tämän kautta hyvän kuvan siitä, mihin rahasi menee. Oletko tyytyväinen tilanteeseen vai kaipaatko muutosta johonkin osa-alueeseen, minne rahaa menee enemmän kuin haluaisit. Mitä voit tehdä asialle?

Kaunista loppuviikkoa Sinulle!