Minkälaisena näet itsesi parhaimmillasi? Minkälainen on olosi, työsi, ihmissuhteesi tai taloudellinen tilanteesi. Osaatko vastata näihin kysymyksiin? Milloin olet antanut itsellesi aikaa miettiä sitä, minkälainen olet parhaimmillasi?

Hold your horses, en tarkoita sitä, ettetkö olisi juuri hyvä sellaisenaan kuin nyt olet. Sillä sinä olet. Olet täysin riittävä ja hyvä juuri tässä ja nyt.

Kysyn tämän sinulta siitä syystä, että haluan puhua kanssasi tavoitteista. Joku toinen voi puhua toiveista, unelmista, haaveista, suunnitelmista. Jokaiselle nämä tarkoittavat eri asioita ja jokainen sana on yhtä hyvä. Se sana, mitä sinä käytät , on juuri oikea sinulle.

Myyntiorganisaation kasvattina tavoite on minulle hyvin tuttu sana ja minä käytän sitä paljon. Minua ajaa eteenpäin se, että minulla on tavoitteet ja lopputulos mielessä. Se auttaa niinä päivinä, kun moni asia näyttää menevän pieleen, sovittuja asioita peruuntuu ja lunta tulee tupaan ihan kunnolla. Minulle tavoite sanana pitää sisällään kaiken sen tekemisen, suunnittelun ja halutun lopputuloksen. Innon, draivin, ajatuksen siitä, että on katsottava myös tämän hetken yli, eteenpäin.

Tarkoitan tällä sitä, että asetan itselleni esimerkiksi vuositavoitteen siitä, paljonko haluan tehdä rahaa vuoden aikana. Luku on X euroa. Minun on rikottava nämä eurot kuukausitasolle ja mietittävä, mitä kyseinen raha tarkoittaa minulle. Mitä asioita, elämyksiä, hetkiä nämä varat mahdollistavat minulle.

Tällöin minä annan tälle rahalle kodin, johon se menee. Henkimaailman asioita osaksi, kyllä. Mutta myös hyvin konkreettista, enemmän kuin se, että haluan X euroa. Miten minä jaan tämän tavoitteen loppumääränpäähänsä: Osalla lyhennän lainaa, mikä mahdollistaa sen, että voin asua turvallisessa, kauniissa ja ihanassa kodissani. Osa menee lemmikkeihini, jotka tuovat minulle joka päivä suunnattomasti iloa. Osa menee henkilökohtaiseen kehitykseeni, mikä on minulle todella tärkeää ja se vie myös yritystoimintaa pitkälle. Sait varmasti kiinni siitä, mitä tarkoitin.

Tämän vuositavoitteen lisäksi minulla on mielessä se, minkälainen olen parhaimmillani. Mitä taitoja minulla on, miten hyvin voin, paljonko teen työtä, kenen kanssa vietän aikaani.

Mennään syvemmälle taitoihin. Käyn läpi sen, mitä taitoja minulla on nyt. Missä haluan kehittyä ja miten pääsen tavoitteeseeni. Mitä minun pitää oppia lisää? Mistä minun pitää saada kokemusta? Yksi henkilökohtainen unelmani on päästä puhumaan isoille yleisöille, se vaatii paljon treeniä, osaksi myös onnea ja paljon työtä. Se on yksi hyvin konkreettinen tavoite ja sen eteen on tehtävä työtä koko ajan.

Tämä kaikki auttaa minua siis tekemään tavoitteesta konkretiaa ja tähän ei oikeasti mene paljoa aikaa! Kokeile vaikka! Sen jälkeen kun tavoite on kunnolla selvillä, on enää mietittävä, mistä raha tulee. Mitä minä teen, jotta saavutan tavoitteeni. Jos edellisen kuukauden myynti ei ollut sellainen, että tavoite täyttyy, on syytä miettiä tekemistä. Mitä tuli tehtyä ja miten? Mitä jätin tekemättä ja miksi? Mitä haluan parantaa, muuttaa, jättää ennalleen ajatuksena, että tulevan kuukauden tulos on sen mukainen, kun olen suunnitellut. Taas voit miettiä, että tähän menee paljon aikaa. Toki siihen menee hetki, mutta onhan sinulla hetki itsesi, yrityksesi ja tekemisesi arviointiin?

Miten sitten saat itsellesi tavoitteen ja miten pääset siihen? Hyvästä tavoitteesta sanotaan, että se täyttää SMART-kaavan. Tämä tarkoittaa:

S= specifik. Määrittele tavoite mahdollisimman tarkasti.

M=measurable. Miten mittaat tavoitteet saavuttamisen?

A= achievable. Onko tavoite oikeasti saavutettavissa, onko se realistinen?

R=relevant. Onko tavoite sinulle tärkeä? Meneekö se yksiin muiden tavoitteidesi kanssa?

T=timely. Milloin saavutat tavoitteesi? Päivä, kuukausi, vuosi.

Miltä kuulostaa? Näetkö haluamasi lopputuloksen? Aloita pienin askelin, step by step. Niinhän se elefanttikin syödään, pala palalta.

Mikä on oma SMART-tavoitteesi, toiveesti, haaveesi, unelmasi, suunnitelmasi?

Kuulisin sen sinulta mielelläni ja jos voin olla avuksi, olen täällä.