”Pystyt siihen” sanot itsellesi peilin edessä. ”Mutta miten” mietit heti perään. Kyse on liiketoiminnan aloittamisesta. Liikeidea on syntynyt, olet haudutellut sitä ja olet ottamassa askeleen yrittäjyyteen. Tunteet vaihtelevat innostuksesta pelkoon ja huoleen ja taas onneen ja iloon.

Miten mahtavaa on päästä tekemään sitä, mitä oikeasti haluaa!

Kuinka mahtavaa on viimein olla oman itsensä pomo!

Ja toisaalta… Luovut turvallisesta kuukausipalkasta.

Luovut omalla tavalla tietystä turvasta, mitä turvalliseen palkkatyöhön liittyy.

Olet oman itsesi pomo, kirjaimellisesti. Mistä tiedät, mitä kaikkea pitää tehdä, jotta asiat on tehty oikein ja riittävät asiat on tehty?

Taas ilo painuu kaiken huolen alle. On lainaa, on laskuja pinossa. Miten niistä selvitään mikäli oma liike-idea ei menestykään? Mistä tiedän, että tämä kantaa?

Voin vastata osaan kysymyksistä ja osaan ei ole vastauksia: käytäntö näyttää kuinka potentiaaliset asiakkaat oikeasti suhtautuvat. Käytäntö näyttää sen, minkälaiseksi yrittäjän arki muodostuu.

Voit kuitenkin rakentaa itsellesi vahvan pohjan. Voit suunnitella omaan yritystoimintaasi sopivia rutiineja, jotka tuntuvat tarpeeksi yksinkertaisilta ja helpoilta jalkauttaa päivittäiseen arkeen. Uusien asioiden ei tarvitse tuntua vaikeilta vaan voit itse suunnitella sen, kuinka hoidat asiat. Olet itsesi pomo, sinä määrittelet sen, miltä arkesi näyttää ja miten helpoksi päivittäisen hallinnon teet.

Uimaan opitaan uimalla. On kuitenkin eri tapoja saavuttaa uimataito.

Käytäntö vaikuttaa siis moneen asiaan, mutta sen varaan ei tarvitse jäädä. Ei tarvitse jäädä odottamaan niitä kantapään kautta opittuja asioita. Ennen on ajateltu, että uimaan opitaan parhaiten kun uimataidoton heitetään veteen räpiköimään henkensä pitimiksi. On myös toinen tie: uimaan voi oppia uimakoulussa, metri kerrallaan. Uimakoulussa opitaan sukeltamaan, hyppäämään, uimaan eri tyylillä. Villi veikkaukseni on se, että uimakoulussa oppinsa saanut on itsevarmempi ja parempi uimari. Hän ei pelkää hukkumista, niinkuin veteen heitetty, itsensä pelastanut uimari. Uimakoulussa uimataidon saanut uimari ei käytä energiaansa elossa pysymiseen vaan etenemiseen.

Tämä vertaus toimii myös yrittäjyydessä. Kun saat opit perusasioista, sinulla ei mene jokapäiväisessä arjessa aikaa räpiköimiseen vaan eteenpäin menemiseen. Liikut, etenet ja joskus osaat myös hallitusti kellua, pysyä paikallaan. Rauhassa hengitellen eikä henkeä haukkoen peloissaan.

Valinta on jokaisen oma. Uimaan voi oppia kahdella eri tavalla. Yrittäjyyttä voi opetella arjessa, tilanne kerrallaan. Tai yrittäjyyden perusteet voi opetella ja arki voi olla toimintaa ylläpitävää ja kehittävää.  Kumpikaan tapa ei sinänsä ole väärä. Toinen vie enemmän voimavaroja kuin toinen.

Jos kuulut siihen ryhmään, mikä mieluummin oppisi uimaan uimakoulussa… minulla on sinulle ilouutisia. Yrittäjyyden perusteet voi oppia myös. Voit saada käyttöösi kaiken sen oleellisen tiedon, mitä tarvitaan yrittäjyyden alkuvaiheessa. Säästät omaa aikaasi, säästät rahaa ja ennenkaikkea säästät omia voimiasi, kun sinulla on kaikki tarvittavat tieto yhdessä paikassa.

Mistä ihmeestä puhun? Puhun Menestyjän bisnespakista™. Menestyjän bisnespakki™ -työkirja kokoaa yhteen kaiken oleellisen tiedon yrittäjyydestä. Pääset hankkimaan omasi tästä linkistä:  Menestyjän Bisnespakki™- naisyrittäjän työkirja.

Voit siis valita kuinka starttaat yrittäjyyden!

Menestyksesi puolesta,