Olen monesti kuullut kertomuksen siitä, että kuinka postilaatikolle meno jännittää kun ei tiedä mitä laskuja sieltä tulee. Ja jännitys muuttuu jossakin vaiheessa ahdistukseksi isolla Aalla, kun perinteisten laskujen lisäksi postitse kulkee muistutuslaskuja laskuttajilta ja maksukehotuksia.

Onko tämä sinulle tuttua?

Maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet hälyttävästi, syinä nähdään yleinen huono taloustilanne ja työttömyys ja myös lisääntynyt kulutusluottojen ottaminen ja yli varojen eläminen. Kaikki varmasti pitävät paikkansa.

Mielestäni suurin syy ongelmiin on se, meille ei missään vaiheessa opeteta talouden hallinnan perusteita. Ne on itse opeteltava, usein kantapään kautta. Kaikki eivät tiedä, että laskuttajaan olisi aina hyvä olla yhteydessä jos on maksuvaikeuksia. Suosittelen aina, että olet yhteydessä laskuttajaan ja kerrot, milloin voit maksaa laskun, mikäli tiedät ettet pysty maksamaan laskua eräpäivänä. Tällöin olet itse aktiivisesti hoitanut asiaa ja laskuttaja hyvin usein ymmärtää ja joustaa, kunhan olet hyvissä ajoin liikkeellä.

Ja taas sanon tämän saman asian, mistä puhun jatkuvasti: tulo-menoarvio. Ota se käyttöösi ja näet siitä, missä kohtaa oikeasti laskelma petti. Tee tarvittavat korjaukset ja saat taas tilanteen hallintaan. Jos kyseessä on kertaluontoinen, yllättävä meno niin se ei luonnollisestikaan ole tulo-menoarviossa. Tällöin sinun on katsottava, mistä nipistät menojasi, jotta saat tilanteen hallintaan. Lähetän sinulle tulo-menoarvion kunhan annat minulle sähköpostiosoitteesi.

Tässä asiassa olen jyrkkä, sinulla on vastuu laskujesi hoitamisesta. Pyydä apua, jos näyttää siltä että tarvitset sitä. Ota yhteys laskuttajaan ja tee tulo-menoarvio,katso omaa talouttasi kuin ulkopuolinen. Mitkä ovat pakolliset menot ja mistä voi nipistää. Mistä tulosi muodostuu.

Haluan käydä läpi sen, kuinka perintäprosessi toimii ja alleviivaan sen, että hoida aktiivisesti yhteydenpitoa laskuttajiin jos et selviä maksuista.

Vapaaehtoinen perintä etenee niin, että saat maksumuistutuksen 14 päivän kuluttua ensimmäisen laskun eräpäivästä, jollet ole alkuperäistä laskua hoitanut.

Jos et maksa maksumuistutusta, sinulle tulee 14 päivän kuluttua ensimmäinen maksuvaatimus.

Jos et maksa ensimmäistä maksuvaatimusta, sinulle tulee toinen maksuvaatimus.

Mikäli et hoitaisi toista maksuvaatimusta 14 päivässä ja et ole ollut missään yhteydessä laskuttajaan maksusuunnitelman tekemisestä, asia siirtyy oikeudelliseen perintään. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulle toimitetaan haastehakemus.

Jos haastehakemus jätetään huomiotta ja mitään toimenpiteitä ei sovita 14 päivän aikana, tämä johtaa käräjäoikeuden tuomioon ja luottotietojen maksuhäiriömerkintään. Tämä tuomio on peruste siihen, että velka voidaan periä tarvittaessa ulosoton kautta.

Käsittelen myöhemmissä kirjoituksissa velkakierrettä ja sitä, mitä ratkaisuja sen hoitamiseen on.

Toivottavasti tämä herätti ajatuksia. Kaikesta on mahdollista selvitä kun tekee maksusuunnitelmat ja kun otat oman taloutesi omaan hallintaasi. Uskon, että onnistut siinä!