Miltä sinusta tuntuu, kun puhutaan taloutesi hallinnasta, budjetoinnista, kirjanpidosta?

Mielenkiinto laskee, hieman ärsyttää ja unettaa? Jos näin on, niin et ole yksin. Hyvin pitkään pidin termiä  ”talouden hallinta” jonain, mitä kirjanpitäjät tekevät. Kovin tylsää ja vaikeata, ajattelin.

Oma taustani on se, että olen suorittanut tutkinnon, mikä antaa minulle valmiudet toimia taloushallinnon tehtävissä. Siitä olen tyytyväinen ja se antoi hyvän pohjan pankkityölleni. Tie tähän oli kuitenkin pitkä ja minulla meni oma aikani, ennen kuin opin kirjanpidon logiikan. Näiden oppien jälkeen jäin kuitenkin kaipaamaan sitä, miten yhdistän kirjanpidon perusteet omaan arkeeni. Oma luonteeni kun ei ole synnynnäisesti tarkka ja perusteellinen. Olen lähinnä suurpiirteinen ja haluan tehdä asioita nopeasti ja tehokkaasti.

Minulla on haastetta motivoitua opettelemaan jotain, mikä on kaukana omasta arjestani. Mutta sitten oivalsin sen, että käännän taloushallinnon koskemaan omaa elämääni. Itsehän olen itseni johtaja. Tämän jälkeen oppiminen lähtee käyntiin aivan eri tavalla.

Nyt opetan sinulle saman! Otahan tulo-menoarvio eteesi ja tarkastele sitä hetki. Lähetän tulo-menoarvion sinulle kunhan kerrot minulle sähkopostiosoitteesi. Voit täyttää sen koneella tai käsin paperilla, kumpi vain on sinulle parempi tapa.

Ennen kuin alat kirjaamaan tulojasi lomakkeelle, pyydän sinua miettimään samalla tilannettasi koskien tuloja. Mikä tilanteessasi on sellaista, mihin olet tyytyväinen ja mistä olet kiitollinen? Mitä haluaisit parantaa tai muuttaa? Usein vastaus on ”tarvitsen lisää rahaa”, mutta pyydän sinua pohtimaan hetken aikaa sitä, mistä tulosi muodostuu. Onko sinulle selvää, mistä rahasi tulee?

Oletko palkkatyössä ja tulosi koostuu palkasta?

Oletko yrittäjä ja tulosi koostuu yrityksen rahaliikenteestä?

Oletko menettänyt työsi ja olet ansiosidonnaisella?

Oletko mahdollisesti sairaslomalla ja saat sairaspäivärahaa?

Onko sinulla lapsia, saatko lapsilisää ja / tai elatustukea?

Onko sinulla vuokratuloja tai muita pääomatuloja?

Saatko asumistukea?

Nyt kun olet miettinyt tulopuolen ja sinulle on kristallinkirkasta, mistä tulosi muodostuu, niin mieti, mihin haluat tämän rahan käyttää. Älä mieti sitä, mihin se nyt menee ja riittääkö se, mutta mihin haluat sen käyttää. Kotiisi? Lapsiisi? Lemmikkeihisi? Autoosi? Ruokaasi? Harrastuksiisi? Ystäviisi? Haluat varmaan käyttää sen niin, että sinulla on hyvä olo ja sinä ja läheisesi voivat hyvin.

Nyt mieti rehellisesti sitä, mihin rahasi menevät. Täytä menojen kohdat ja samalla mieti, onko tämä se rahamäärä, mitä haluan tähän kohtaan käyttää. Tämä voi tuntua oudolta, olen usein kuullut sanottavan ”täytyy jossakin asua ja vuokra maksaa”. Toki, mutta paljonko olet valmis maksamaan?

Joillekin oma koti on tärkein asia ja he ovat valmiita maksamaan enemmän asumisestaan. Joku toinen taas asuu kalliisti, vaikkei halua käyttää asumiseen niin paljoa rahaa. Tällöin olemme asian ytimessä, näet mitä muuttaa. Tämän henkilön olisi varmaankin parasta vaihtaa asuntoa halvempaan, jolloin hänellä vapautuu rahaa niihin asioihin, joita hän pitää itselleen tärkeimpinä. Se voi vaatia kauemmaksi muuttamista, mutta jokainen miettii itse sen, mikä on tärkeintä. Ja ottaa myös vastuun.

Mielestäni on tärkeää, että raha menee itselle tärkeisiin asioihin. Ja kun tulo-menoarvio näyttää totuuden, niin muutoksia on hieman helpompi alkaa tehdä. Muistathan olla rehellinen kun täytät arviota, teet sen itseäsi varten. Usein käy niin, että omat menot arvioidaan todellisuutta pienemmäksi. Tämä lähinnä kertoo sen, että kulutus johtaa sinua eikä toisinpäin, mikä on tavoitteemme.

Tämä harjoitus vaatii hieman istumalihaksia ja mietintää, mutta se on sen arvoista!

Näihin tunnelmiin,