Puhun paljon unelmista, tavoitteista ja siitä, minkälaisena näet elämäsi parhaimmillaan. Olet tämän jo huomannutkin. Teen sen siitä syystä, sillä tiedän kuinka paljon näillä on merkitystä silloin, kun haluat muutosta, muttet tiedä kuinka lähteä liikkeelle. Puhun näistä myös siitä syystä, koska haluan herätellä sinua. Sinulla on oikeus, sinulla on kaikki mahdollisuudet muokata elämääsi haluamaasi suuntaan ja unelmoida itsellesi sopivalla tavalla – isosti tai maltillisesti.

Muutos on sanana pelottava, epätietoisuus tulevasta voi pitää meitä paikallaan vuosia ja vuosia. Epätietoisuus siitä, kantavatko omat taidot ja voimat. Epätietoisuus siitä, miten pärjää taloudellisesti, mikä vaikutus muutoksella on omiin ihmissuhteisiin, kotiin ja omaan jaksamiseen. Pelko on suuri voima ja valitettavan usein ihmiset jättävät muutoksen tekemättä sen vuoksi.

Joskus muutos tulee elämääsi pakolla. Työpaikalla tulee yt-neuvottelut, minkä seurauksena sinun on pakko miettiä sitä, mitä haluat tehdä jatkossa. Tämä laittaa sinut miettimään kaikki asiat uudella tavalla, joskus tämä on hyvästä! Usein pelko turruttaa alleen kaiken sen hyvän, mitä muutos voisi tuoda. Joskus elämäämme tulee äkkiarvaamatta sairaus, minkä seuraksena kaikki menee uusiksi, oma ajatusmaailma ja ehkä omat arvotkin. Silloin huomaa, kuinka arvokas yksikin päivä on, terveenä. Ja sen päivän haluaa viettää itselleen oikeiden ihmisten ja tekemisen parissa.

Entisenä muutosvastarintalaisena olen oppinut omalla tavallani pienesti iloitsemaan muutoksista, pidän niitä merkkeinä siitä, että nyt on mahdollisuus kehittyä, hypätä kohti tuntematonta. Minä en voi väittää nauttivani siitä, että joudun opettelemaan uusia asioita koko ajan, monesti tekee mieli huutaa ääneen ”mutkun mä en osaa!”, mutta sitten kun olen taas jonkun uuden asian opetellut, fiilis on mieletön. Pystyin, uskalsin ja tein!

Jos mietitään sitä, miten saa mielen mukaan muutokseen, on tartuttava härkää sarvista. Mikä sinua oikeasti mietityttää? Mikä sinua estää? Kenen äänen kuulet päässäsi, kun mietit jotain isoa loikkaa elämässäsi, onko se oikeasti joku toinen joka heijastaa omia pelkojaan sinuun? Ehkä mietit yrittäjyyden aloittamista? Ulkomaille muuttoa? Työpaikan vaihtoa? Opiskelun aloittamista?

Yksi yleisin pelko, mikä estää nämä unelmat, on pelko siitä, kuinka pärjää taloudellisesti.

Pilkotaan tämä elefantti palasiin ( minua auttaa aina sanonta: ethän syö elefanttia kerrallaan vaan pala palalta. Vaikken ronsua söisi, sillä rakastan niitä! Mutta sivujuonteena, iso kokonaisuus rikotaan pienempiin palasiin, mihin päästään kiinni ja käsiksi) ja pyydän sinua miettimään näitä asioita:

  1. Paljonko tulosi ovat tällä hetkellä. Riittävätkö ne kattamaan nykyisen elinkustannukset? (Ole rehellinen, jos nyt on tilanne, että joudut maksamaan paljon elämisestäsi luottokortilla, tämä on huomioitavat laskelmassa.)
  2. Paljonko taloutesi kiinteät menot ovat (asumiskustannukset, vesi, sähkö, puhelin, netti… Saat hyvän apulomakkeen tähän, kun jätät yhteystietosi sivuilleni)
  3.  Paljonko siis tarvitset rahaa kuukaudessa kiinteisiin menoihin. Tämä luku kattaa siis vain ainoastaan kiinteät menot ja siinä ei ole huomioitu esimerkiksi ruokakuluja.
  4. Paljonko käytät kuukaudessa rahaa kaikkeen muuhun (ruoka, lapset, lemmikit, kaikki) ja onko tässä jotain, mistä voit nipistää? Mistä voi säästää?
  5. Paljonko siis tarvitset rahaa kuukaudessa kaikkeen muuhun? 
  6. Laske kohdat 3 ja 5 yhteen. Tämä on nyt se euromäärä, mitä taloutesi pyörittämiseen tarvitaan, silloin kun olet nipistänyt sellaisista menoista, mitkä eivät ole pakollisia.
  7. Sinulla on nyt joku euromäärä. Mistä se raha tulisi, jos lähtisit esimerkiksi yrittäjäksi, jolloin kuukausipalkkasi jää pois? Paljonko sinun pitäisi tienata päivässä, jotta saat riittävät kuukausitulon? Mistä tämä raha tulee? Paljonko sinulla jää aikaa oman yritystoiminnan kehittämiseen, jos teet muita töitä perustulon saamiseksi? Miten tavoitat asiakkaasi? Kuka on yrityksesi asiakas? Miten erotut? Minkälaiset omat verkostot sinulla on? Mikä on osaamisesi, miten voit kehittää sitä?

Näihin kysymyksiin vastaamalla, olet jo pidemmällä ja pelolla ei ole mitään sanavaltaa kohtiin 1-6, se on puhdasta matematiikkaa. Kohta 7 on se, missä pääset miettimään kunnolla asiaa ja tässä kohtaa sinusta voi tuntua, että tästä ei tule mitään! Oikeasti, se voi olla lopputulos, mutta sitten sinulla jää asia hautumaan ja ehkä sinulla on vastaukset muutaman kuukauden, puolen vuoden, vuoden kuluttua. Ehkä sen aika on myöhemmin.

Ja voi olla, että kohta 7 näyttää sinulle, että sinusta on muutokseen! Tiedät, miten pärjäät taloudellisesti, lähdet sitten yrittäjäksi, uusiin opintoihin tai ehkä haluat olla lastesi kanssa pidempään kotona. Minä heitän esimerkkejä, sinä tiedät oman unelmasi. Olethan pysähtynyt sen verran kuuntelemaan itseäsi, että tiedät mitä haluat? Aina ei tarvitse toimia heti, mutta ensimmäinen askel on se, että aloitat kuuntelun siitä, mitä sinun sydän sanoo.

…Omistan tämän kirjoituksen ystävälleni, kuka selätti syövän ja muistuttaa omalla esimerkillään siitä, että kannattaa toteuttaa unelmia ja elää sellaista elämää, mikä tekee onnelliseksi.