Kuulemme jatkuvasti uutisia henkilöstövähennyksistä ja lomautuksista. Irtisanomiset ja lomautukset koskettavan tuhansia ihmisiä ja perheitä Suomessa. Ehkä myös sinua ja sinun perhettä. Uutiset ovat masentavia ja eivät luo juurikaan toivoa.

Miksi kerron tämän asian, minkä jokainen tietää? Siksi koska haluan, että ajattelet omaa suhtautumista työhön ja rahaan. Usein omia tuloja ja menoja mietitään vasta sitten, kun tulot pienenevät. Jos sinulla vähenisi tulot, koetko, että osaat pienentää menojasi? Oletko valmis luopumaan jostakin, mihin sinulla on ollut varaa työssä käyvänä? Lasten harrastukset, omat harrastukset?

Olen nähnyt lukemattomia kertoja sen, että usein työttömyyden tai lomautuksen iskiessä lähdetään ensimmäisenä hakemaan pankista lyhennysvapaata asuntolainaan tai muihin lainoihin. Mielestäni kuitenkin tärkeintä on se, että otettaisi kynää ja paperia eteen ja käydään läpi tulot ja menot. Lyhennysvapaassa ei ole mitään vikaa, mutta jos kulutustottumukset ei muutu niin rahat loppuvat ennen pitkää.

Tulen puhumaan paljon omasta tulo-menoarviosta. Löydät pohjan siihen sivuiltani. Tähän pohjaan kirjataan tulot kuukausitasolla ja menot niin realistisesti kun vain voit. Menojen kohdalla pyydän sinua olemaan rehellinen ja miettimään oikeasti, mihin raha menee. Tämä voi olla vaikeaa ja tuntua mahdottomalta. Raha menee ”kauppaan”, ”ruokaan” ja kortilla maksaessasi et edes käsittele käteistä. Mieti kuitenkin sitä, mitä ostat kaupasta. Mistä voit luopua jos tarve vaatii.

En voi sanoa, että minun oli helppo opetella kirjaamaan menoni ylös. Käytiin siihen aikaa ja tein itselleni rutiinin, nyt tiedän kuukausittaiset kiinteät menoni ja sen, mistä voin tarpeen mukaan nipistää. Numerot eivät valehtele ja niistä saa myös kiinni paljon ”huomaamattomia” tapojaa. Meneekö rahaa kahviloihin, ulkonasyömiseen, juhlimiseen, tupakkaan, makeisiin…? Numerot sen kertovat. Tehdään numeroista sinun ystäväsi.

Näihin ajatuksiin,