Kun kuulen sanan rutiini, mieleeni on aikaisemmin noussut kuva harmaudesta, kaavoihin kangistumisesta ja pölystä. Sen vuoksi varmasti halusinkin kokeilla, miltä tuntuu yrittäjän elämä ilman tiettyjä rutiineja, läppärihän kulkee mukana missä vain ja joka päivä oli halutessani erilainen.

Annoin itselleni aikaa olla luova ja annoin itselleni kaipaamani vapauden. 9-5 työssä, niinkuin tiedämme, on usein hyvin paljon rutiineja ja sääntöjä. Ja saakin olla, silloinhan tehdään töitä toiselle, heidän sääntöjen ja luotujen rutiinien mukaisesti. 

Noo, kuinka kävikään? Kokeiluni myötä ymmärsin hyvin selkeästi sen, että tietyt rutiinit ovat vain niin käsittämättömän toimivia, että niistä kannattanee pitää kiinni. Ja toisaalta huomasin, että rutiini sanana potkii vastaan aivan tajuttoman paljon, en halua olla ”kaavoihin kangistunut” ja rutinoitunut. En, vaan kaikkea muuta.

Olikin aika siis muokata mielikuvaa ja nähdä se eri tavalla. 

Lähdin koodaamaan rutiini sanaa. Annoin mieleeni nousta kaikki ajatukset, mitä tämä sana nosti minussa:

Harmaus, pöly, vapauden menetys, tylsyys, väsymys,arkuus. 

Aika vahvasti negatiivisia mielikuvia. Ei siis ihme, etten välittänyt kehittää omaan yritykseeni tiettyjä rutiineja. Näin mielessäni niin vahvasti sen, että työtä tehdään kaavoihin kangistuen, rutiininomaisesti ja kyllästyneesti. 

Annoin näiden kaikkien ajatusten tulla ja vastaanotin kaikki tunteet ja mielikuvat, mitä tilanne nosti eteeni. Sen jälkeen lähdin koodaamaan sitä, miltä Marikan omat rutiinit näyttävät. Miltä ne tuntuvat ja mitä mielikuvia ne nostavat:

Raikkaus, luovuus, vapaus tehdä omalla tavalla, vaivattomuus, helppous ja varmuus. 

Aikamoisen erilainen energia! Näin mielessäni sen, että tietyt toimet palvelevat omaa energiaani ja tuovat sitä lisää. Helppous ja vaivattomuus on yksi tämän vuoden teemoista ja koodasin niitä tähän uuteen ajatukseen rutiinista. Vahvistin uuttaa mielikuvaa niin, että keskityin muutaman päivän ajan siihen, että pysähdyin miettimään rutiinit- sanaa ja annoin näiden kaikkien uusien mielikuvien palata mieleeni. 

Tämän harjoituksen voit siis tehdä mistä tahansa aiheesta, jos haluat muuttaa mielikuvaa

  1. Mieti asia mitä haluat muuttaa.
  2. Nosta mieleesi kaikki asiat, mitä tähän tiettyyn asiaan liittyy. Mieleen voi nousta värejä, tilanteita, voit liittää tiettyjä ääniä tilanteeseen. 
  3. Hyväksy kaikki eteen tulleet mielikuvat (ja äänet ja muistot).
  4. Lähde muuttamaan mielikuvaa. Tuotko lisää valoa mielikuvaan, muutatko ehkä jotain värejä, muutatko jotain ääniä? Mitä kaikkea haluat uuden mielikuvan olevan? 
  5. Pysy uudessä mielikuvassa rauhassa muutaman minuutin ajan ja voit tarkastella sitä rauhassa. Tarpeen mukaan voit muuttaa sitä vieläkin enemmän.
  6. Kirjoita ylös uusi mielikuva. Ja palaa tähän mielikuvaan kaksi-kolme seuraavaa päivää, jotta se pääsee vahvistumaan.
  7. Aina kun mieleesi nousee vanha mielikuva, mikä ei enää palvele sinua… voit nostaa mieleesi tämän uuden, voimakkaan mielikuvan. 

Näin yksinkertaista on mielikuvan muuttaminen. Voimme itse määrittää itsellemme sen, mitä joku sana tarkoittaa ja mitä haluamme sen tarkoittavan. 

Kerron omasta aamurutiinistani, mikä on osoittautunut erittäin toimivaksi, uuden mielikuvan avulla. 

Nousen kello 6 ja melkein heti istun kirjoittamaan ja tekemään kaikki luovuutta vaativat tehtävät. Näitä voivat siis olla blogin kirjoittaminen (kello on nyt 6.37 torstaisena aamuna), somepäivitys yritykseni sivuille, kirjan kirjoittaminen. Huomasin, että heti herättyäni olen kaikista luovimmillani ja nyt kun en enää ”tuhlaa” näitä hetkiä joko sosiaaliseen mediaan, sähköposteihin tai muiden asioiden hoitamiseen… olen saanut paljon aikaan. Ja ennenkaikkea, olen ruokkinut luovuuttani ja päivän mittaan saan paljon uusia ajatuksia, miten edistää tiettyjä asioita. 

Uusi rutiinini siis ruokkii luovuuttani. Kukapa olisi arvannut tämän! 

Ja rutiini myös antaa mielelleni rauhan siitä, että olen jo aikaisin aamulla tehnyt tietyt asiat ja niistä voi päästää irti. Päivät ovat valmennusta täynnä ja silloin en voi miettiä näitä asioita. Tämä siis palvelee omaa tekemistäni ja energiaani suunnattoman paljon. 

Rock on uudet rutiinit, mitkä lisäävät luovuutta!

Luovuus ja rutiinit muodostavat yhdessä toimivan parin. Tätä yhtälöä piti kauan etsiä ja sitten se muodostui toimivaksi, loppujen lopuksi aika nopeasti. 

Millaiset rutiinit palvelevat sinun tekemistäsi?