Tämä kirjoitus on tehty sille lukijalle, jonka kurkkua kuristaa ja henkeä ahdistaa kun hän miettii sitä, että uskaltaako tulla näkyväksi. Uskaltaako käyttää omaa ääntä, kun niin kauan on pienentänyt itsenään… muiden vuoksi.

Muiden vuoksi, sillä on kuullut olevansa tietynlainen. Ehkä liikaa jotain, liian vähän jotain. On kuullut muiden puheet selän takana, sulkeutunut kokemus kerrallaan ja tullut aremmaksi. Jottei joutuisi hyökätyksi, nauretuksi, pilkatuksi. Ulkopuoliseksi.

Samaan aikaan hänen sisin huutaa, että sinusta on suurempaan. Tee! Toimi! Mutta pelko ja itsesuojeluvaisto estävät sen. Kehä on raskas ja voimia vievä ja mielessä pyörii se, tuleeko tästä mitään. Miksi yrittää jos tämä on näin vaikeaa jatkuvasti? Nostaako joku esiin menneet töppäilyt? Mitä kaikki sanovat jos tietäisivät millainen matka on kuljettu?

Keskustelin aiheesta juuri erään naisen kanssa, jolla on käsissään hänen elämäntyö, mikä voisi tuottaa paljon ja tehdä paljon hyvää. Hän kysyi minulta kysymyksen:

Uskallanko luottaa ja yrittää vai annanko periksi ja tyydyn helppoon, eli siihen mitä aina on?

Kysyin tarkemmin, mitä hän tarkoitti kysymyksellä.

”Mitä jos tulen näkyväksi ja käytän ääntäni eli teen itsestäni numeron ja kulissit kaatuvat. ”

Kaikki näkevät, ettei se kaikki ollutkaan totta.

Pelko siitä, että muut tulevat ja nauravat, pilkkaavat ja puhuvat pahaa on monelle todellinen pelko. Pelko siitä, että sinut torjutaan ja olet ulkopuolinen… on aito tunne. Ja nämä vaikuttavat omaan tekemiseen, vaikka miten olisi vapaus tehdä mitä ikinä haluaa.

Silloin kun pelätään kulissien kaatuvan… ei ole mahdollista tulla esiin omana aitona itsenään. Silloin tekee todeksi sen oman pelkonsa: asiat eivät mene halutulla tavalla ja on hyvin mahdollista, että taloudellinen tilanne ajaa etsimään töitä muualta, ehkä velat niskassa. Ja koko ajan on tunne, että en edes antanut kaikkeani.

Olen harjoitusten ystävä ja haluan auttaa sinua, joka koet tämän tekstin puhuttelevan sinua.

Ota kynä ja paperia ja vetäydy hetkeksi rauhalliseen paikkaan. Mieti asiaa oman yrittäjyytesi kautta.

  1. Millainen olet mielikuvissasi, kun olet täydessä potentiaalissa? Kun sinulla on vapaus, taloudellinen turva, tyytyväisiä asiakkaita ja teet omaa työtäsi parhaalla mahdollisella tavalla? Millainen päiväsi on? Mitä teet, kenen kanssa olet, missä olet? Ketä kaikkia työsi auttaa? Miten voit vaikuttaa ihmisten elämiin?
  2. Millaisten ihmisten kanssa vietät aikaa? Mitä nämä ihmiset sanovat sinulle ja mitä he puhuvat sinusta?
  3. Miten puhut itsellesi ja itsestäsi?

Kirjoita ainakin 5 minuuttia, mielellään pidempään. Voit rauhassa sukeltaa sisään mielikuviisi, tuntemuksiin ja ajatuksiin.

Sitten siirrytään nykytilaan.

  1. Millainen nykytilasi on? Miten vietät päiväsi? Mitä teet, kenen kanssa olet, missä olet? Miten autat? Miten vaikutat ihmisten elämiin.
  2. Oletko tyytyväinen työhösi ja tekemiseesi? Mihin asioihin olet tyytyväinen? Miksi? Mitä haluat muuttaa? Miksi?
  3. Millaisten ihmisten kanssa vietät aikaasi? Mitä nämä ihmiset sanovat sinulle ja mitä he puhuvat sinusta?
  4. Miten puhut itsellesi ja itsestäsi?

Huomaatko eron? Jos huomaat, missä? Anna kynän kirjoittaa. Jatketaan vielä.

Katso, mitä olet kirjoittanut siitä, miten puhut itsellesi ja itsestäsi. Vertaa nykytilaa ja täyden potentiaalin kohtaa. Todennäköisesti huomaat eron näissä kahdessa.

Kyse on aina siitä, miten puhumme itsestämme muilla ja siitä kuinka puhumme itsellemme. Self love. Kyse on loppujen lopuksi maailman yksinkertaisimmasta asiasta. Ja kuitenkin todella vaikeasta asiasta, mitä ei tule tehtyä tarpeeksi ja mitä myös kummeksutaan paljon.

Sillä on väliä, kuinka puhut itsellesi.

Sillä on väliä, mitä sanoja sanot itsestäsi.

Sillä on väliä, miten paljon kritisoit itseäsi.

Sillä on väliä, miten ankara olet itseäsi kohtaan.

Sillä on väliä, lausutko itsellesi kiitosta.

Sillä on väliä, pidätkö itsestäsi.

Sillä on väliä, rakastatko itseäsi.

On aivan totta, että voimme elää ympäristössä missä kuulet toistuvasti olevasi huono, mitätön ja surkea. Tai ehkä olet kasvanut sellaisessa ympäristössä. Nämä kokemukset muokkaavat uskomuksiamme ja tarinaa itsestämme. Voi olla, että olet kasvanut kannustavassa kodissa ja silti pelkäät kulissien kaatuvan. Oli taustamme mikä tahansa, yhdenkään kokemuksia ei tarvitse vähätellä. Ei ole voittajia siinä, kuka on selvinnyt isoimmasta määrästä tuskaa ja kipua. Ei ole. Lopetetaan siis ajatusleikki siitä, että kokemuksemme olisivat eri arvoisia. Ne ovat totta jokaiselle meille.

Voi olla siis mahdoton ajatus, että puhuisit itsellesi kauniisti. Et ole ikinä kuullut kenenkään puhuvan niin itselleen. Ja ehkä kuulut kanssani niihin ihmisiin joille aikaisemmin sanat ”muista rakastaa itseäsi” on ollut sanahelinää ja et ole juurikaan tähän käyttänyt aikaasi. Niin… olipa meidän tilanne millainen tahansa, kaikki lähtee meistä itsestä. Ihan kaikki.

Erinomainen tapa muokata omaa tapaa puhua itselleen on affirmaatiot. Affirmaatiot ovat lauseita, mitä sanot itsellesi päivittäin. Ne voivat olla positiivisia tai negatiivisia. Yleensä negatiivisia sanotaan ääneen huomattavasti enemmän ja suurella tunteen palolla (kiukku, viha, ahdistus, pelko, pettymys). Onko ihme, että elämä pyörii samalla tavalla, ehkä negatiivisessa kehässä. Ei.

Ei ole rahaa. / Elän vauraudessa.

Yrittäjyys on raskasta. / Mitä enemmän nautin työstäni, sitä enemmän vedän puoleeni asiakkaita.

Tämä ei onnistunut taaskaan. / Asiat järjestyvät aina parhain päin.

En tiedä mitä tehdä. / Löydän aina ratkaisun.

Huomaatko eron energiassa? 

Ja hei, ennenkuin sähköpostini täytyy viesteissä missä sanotaan, että ”ei toimi!” ”ei kukaan voi muuttaa tilannettaan istumalla ja puhumalla mantroja!!!”… niin vedetään vielä yhteen.

Affirmaatiot toimivat kun sinä toimit. Kun jatkat tekemistä, etkä vain istu paikallaan pelon halvaannuttamana. Jos pankkitila näyttää tyhjää, laskuja on erääntynyt ja pelkäät menettäväsi kaiken… olisiko mahdollisuus, että kokeilet ja sitoudut viikoksi. Joka päivä, muutat ajatuksiasi.

Toistat affirmaatiota satoja kertoja päivässä. Psyykkaat itseäsi ajattelemaan asioista luovalla, ongelmia ratkaisevalla ja positiivisella tavalla. Kun pelon täyttämä ajatus tulee mieleesi, pysähdy ja ota se vastaan ja mieti sille positiivinen affirmaatio. Ja koko ajan toimit. Uskot tekemiseesi. Uskot itseesi.

Olen kuullut mielettömiä onnistumisia tämän harjoituksen kautta. Go for it. Kokeile! Muutin elämäni jo kerran tämän avulla, vajaa kaksi vuotta sitten kun päätin lähteä omaa unelmaani kohden. Ja muokkaan ajatuksiani päivittäin. Tähän ei valitettavasti ole taikapilleriä, vaan päivittäinen näkymätön työ luo mielettömän pohjan ja saat aikaan mihin uskot. Kunhan ensin uskot itseesi.

Tiedän, että pystyt tähän.

Tiedän, että pystyt toteuttamaan kaikki unelmasi.

Tiedän, että tämä vaikea tilanne menee ohi.

Anna kaikkesi. Vaikka pelottaa, anna kaikkesi. Olen rinnallasi ja kannustan sinua.

Lopuksi haluan myös sanoa, että yleensä ”ne muut” heijastavat omia pelkojaan, epäuskoaan ja kiukkuaan toisiin. Hyvin harvoin ihmiset, ketkä ovat tavoitelleet omia unelmiaan mollaavat toisia. Muista se. Muista tämä aina. Sinä olet tehnyt jo nyt jotain, mitä moni ei uskalla ikinä… olet ottanut askeleet kohti omaa unelmaa. 

Ja koska olen luonut jotain mihin uskon paljon. Ja tiedän sen auttavan kaikessa yllämainitussa… haluan siitä sinulle sanoa muutaman saman.

Menestyjän Bisnespakki™ verkkokurssi on luotu luoville yrittäjille. Sen avulla pääset luomaan oman vahvan perustan ja mietit myös omaa bisnesunelmaasi. Mietit omaa potentiaaliasi ja kohtaat rajoittavia uskomuksia. Olisi ilo ja kunnia nähdä sinut kurssilla. Mukaan pääset vielä hintaan 69 euroa.

https://www.campwire.com/buy/08f684ea-ac15-4a67-9ec3-dd69c9020b5e

Ilolla,