Olen sanonut, että asiakkaani on kultaa. Hän on minun maailmani. Minä elän tätä joka päivä ja toivon, että tämä välittyy ihmisille, kenen kanssa teen työtä. Asiakkaasi on se, kenen takia sinulla on työ, oma yritys. Häntä varten sinä olet ja teet omaa työtäsi.

Ja silti… tosi usein näen sitä, että asiakasta ei arvosteta. Hänet ohitetaan. Hänelle ollaan etäisiä. Olen miettinyt, mikä siinä on syynä.

Ehkä syynä voi olla se, että olemme arkoja ja emme tiedä, kuinka lähestyä toista.

Ehkä olemme niin kiinni omassa kiireessämme ja tekemisessämme, että toisen ihmisen koetaan olevan tiellä.

Ehkä olemme huonolla asenteella töissä, olemme väsyneitä, elämme vaikeaa elämänvaihetta ja emme vain jaksaisi turhia kysymyksiä ja kohtaamisia.

Ehkä. Tai sitten me emme mieti, mitä kohtaaminen toisen kanssa oikeasti tarkoittaa.

Olemme sitten asiakkaan kanssa, ystävän, puolison, esimiehen, tiimin, kirjanpitäjän tai kenen tahansa muun kanssa, kaikki perustuu kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen.

Miten olemme läsnä, miten kuulemme ja kuuntelemme.

Miten otamme vastaan, minkä olon jätämme toiselle.

Sitä on se kohtaaminen. Kyse ei ole mistään vaikeasta asiasta. Kyse on läsnäolosta. 

Mietitään, että olet ravintolassa syömässä. Me suomalaiset olemme jo tottuneet siihen, että kävelemme itse pöytään ja otamme menut ja rupeamme miettimään, mitä syömme. Tarjoilija tulee kysymään juomamme ja mietimme ruokaa ja teemme päätökset.

Sitten tilaamme ruoan ja odotamme sitä. Se tuodaan ja syömme hyvien ruokahalujen saattelemina. Maha on täynnä ja emme tilaa jälkiruokaa. Maksamme ja poistumme kiitos ja tervetuloa uudestaan- toivotusten saattelemina.

Tämä on aivan varmasti sinulle tuttua. Ja tähän olemme tottuneet.

En kritisoi, esitän vain mielipiteeni siitä, miten tämän voisi tehdä toisin, kuinka minä tekisin. Miten minä kohtaisin asiakkaan ja olisin läsnä.

Minä tulisin asiakasta vastaan ja toivoittaisin hänet tervetulleeksi luoksemme ravintolaan. Esittelisin itseni ja kertoisin, että minä pidän heistä huolen tämän hetken ajan ja ohjaan heidät mukavaan pöytään.

Kysyisin kuinka heidän päivä on mennyt, kuulisin rivien välistä minkälainen fiilis asiakkaillani on ja suosittelisin sen perusteella juomia. Asiakkaani päättävät, mitä he ottavat. Annan menut ja kerron kokin suosituksen päivälle (by the way, tätä ei oikeastaan enää ikinä kuule. Miksei?) Asiakkaani jäävät miettimään ja kun palaan juomien kanssa, keskustelemme hetken ja asiakkaani tilaavat ruoat. Todennäköisesti johonkin suositukseen on jo tartuttu.

Kun ruoat ovat valmiit, tuon ne pöytään ja toivotan hyvää ruokahalua, heillä on riittävästi juomaa ja ruokaa. Kun asiakkaani ovat syöneet, haluan kuulla heidän mielipiteen ruoasta ja suosittelen jälkiruokaa, mikä sopii kokonaisuuteen.

Jos he eivät halua jälkiruokaa niin suosittelen erikoiskahvia tai hyvää teetä. Olen jo kuullut, ovatko asiakkaat teen- vai kahvinjuojia. Osaan suositella, innostaa ja asiakas tilaa jotain.

Joku voi nyt ajatella, että onpa monimutkaista ja miksi johonkin teehen tartutaan nyt näin paljon. Kyse ei ole teestä. Eikä kahvista.

Kyse on siitä, mikä tunne asiakkaalle jää kun hän lähtee.

Ja hän muistaa hyvän palvelun ja sen teen, kun hän seuraavan kerrran miettii ravintolaa, mihin menisi syömään.

Näillä pienillä asioilla on merkitystä, ne tekevät kokonaisuuden.

Niistä me muistamme ja niillä erottaudutaan. Ne ovat aitoja kohtaamisia ja niissä persoonasi pääsee esille. 

Tässä on siis kaksi esimerkkiä. Teknisesti molemmat varmasti hyviä. Mutta ero on kuin yössä ja päivässä.

Toisessa palvellaan, kuunnellaan ja kuullaan, uskalletaan laittaa oma persoona peliin.

Uskalletaan olla läsnä. Uskalletaan rikkoa normaalia tapaa toimia.

Uskalletaan erottautua. Ja tämä on myös sinun kilpailuvaltti.

Erottaudu, kuule ja kysele. Me jokainen haluamme puhua itsestämme, niin myös sinun asiakas. Oli hän sitten ostamassa vaatetta, ruokaa, kosmetiikka, palvelua. Hän haluaa tulla kuulluksi ja huomioiduksi.

Ja kun sinä annat hänelle tilaisuuden tähän, hän muistaa sinut. Suosittelee sinua toisille. Tulee luoksesi uudestaan.

Sillä kun hän on sinun maailmasi, hän myös aistii sen. Ja hän tulee luoksesi uudestaan.

Tätä on kohtaaminen.

Se on tunnetta.

Luottamusta.

Ammattitaitoa.

Aitoutta.

Ihmisyyttä.

Rohkeutta.

Sinullakin on kaikkea tätä. Kannustan sinua miettimään sitä, kuinka haluat kohdata asiakkaasi.

Minkä tunnejäljen haluat jättää? Mitä haluat asiakkaan muistavan yrityksestäsi, sinusta?

Sinä päätät sen, mitä sinusta puhutaan. Sinä päätät, miten hyvin palvelet asiakastasi. Joten miksipä sitä ei tekisi loistavasti?

Energistä viikkoa sinulle, toivotan paljon hyviä kohtaamisia.