Olen keskustellut monta kertaa ihmisten kanssa, joilla kaikilla tuntuu olevan sama tilanne. Raha ei riitä. Näen silmissäni perheen: kaunis koti, autoja, harrastuksia ja laaja ystäväpiiri. Kuulostaa aika ihanalta ja monelle varmasti tutulta, vai mitä?

Kun pääsee raottamaan hiukan esirippua, näkyy näiden lisäksi myös paljon stressiä ja huolta siitä, miten raha ja aika riittää ylläpitämään tämän kaiken. On hankittu omaan tilanteeseen hieman liian kallis auto tai asunto, joihin menee kuukausittain enemmän rahaa kuin oikeasti olisi varaa. Palkasta menee muutamassa päivässä suurin osa odottaviin laskuihin ja lainojen lyhennyksiin. Loppu palkasta sulaa kauppoihin, ravintoloihin, nettishoppailuun ja polttoainekuluihin. Käytettävissä oleva raha on vähissä ja se aiheuttaa kotona riitoja, mutta kulutusta ei haluta aidosti miettiä: ”Lapsien on pakko harrastaa. Haluan ostaa uusia vaatteita. Auto pitää jo vaihtaa kun siihen on kertynyt kilometrejä. Haluan ottaa rennosti ja lähteä ostoksille. En jaksa tehdä kauppalistaa, ostetaan fiiliksen mukaan. Lähden nollamaan työviikon jälkeen”

Siinä ei ole mitään vikaa, että kuluttaa rahaa niihin asioihin, joista nauttii. Jos tämä kuitenkin tarkoittaa koko ajan yli varojensa elämistä, niin silloin olisi hyvä pysähtyä  ja pitää pieni tuumaustauko. Kulutatko oikeasti enemmän rahaa kuin sinulla on varaa? Tuoko tämä kaikki sinulle onnea ja iloa, vai tuottaako elämäntavan ylläpitäminen myös stressiä ja pahaa oloa?

Mietitkö omaa talouttasi ennen nukkumaan menoa? Heräätkö öisin ahdistuneena miettimään, millä selviät lainoistasi ja laskuistasi. Riitelet kotona rahasta ja maksettavista laskuista? Ole rehellinen, nämä kysymykset ovat sinua varten. Eivät minua eikä ketään muuta, sinua varten.

Miltä sinusta tuntuu kun pohdit omaa elämääsi, sitä miltä se näyttää ulospäin ja sitä, mitä se oikeasti on. Huomaatko ristiriitaa?

Kauhun tasapaino – valitsin otsikon tietoisesti. Uskon, että tiedät mitä tällä tarkoitan. Tarkoitan kauhun tasapainolla sitä olotilaa, että tasapainottelet jatkuvasti maksettavien laskujen ja lainojen kanssa, kuitenkin ylläpitäen julkikuvaa jossa kaikki on kunnossa. Selviät maksuista pääosin joka kuukausi – juuri ja juuri.

Silloin tällöin laskuja jää maksamatta ja seuraavassa kuussa maksat ne korkojen kera. Talous ei kestä mitään ylimääräistä ja yllättävää, auton rikkoutumista, tapaturmaa, kodinkoneen rikkoutumista. Nämä tapahtumat tarkoittaisivat sitä, että joudut turvautumaan uuteen velkarahaan. Kuulostaako tämä tutulta?

Olen tavannut monta kertaa ihmisiä, jotka tasapainottelevat taloutensa kanssa. Eikä siinä ole mitään hävettävää. Useimmiten tämä kuitenkin kertoo siitä, että kulut ovat suuremmat kuin pitäisi. Joskus kyse on oikeasti pienistä kuluista ja siitä, että pakollisten menojen jälkeen muuhun elämiseen käytettävä rahamäärä on todella pieni. Kuitenkin, paljon on kyse siitä mihin voimme itse vaikuttaa omilla valinnoillamme.

Palaan taas sivuillani ladattavissa olevaan tulo-menoarvioon. Toivon, että täytät sen ja mietit, mihin rahasi oikeasti menevät. Mikä kuukausittaisissa menoissasi on sellaista, joista voit kokeilla supistavasti tai vaikka hetkeksi luopuvasi? Ja miksi rahasi menee tiettyihin asioihin? Minä en voi vastata näihin kysymyksiin puolestasi, voin kertoa sen, että numerot eivät valehtele. Joten käytä 15 minuuttia siihen, että todella keskityt oman talousarvion tekemiseen. Miltä arvio näyttää?

Haluan kannustaa sinua täyttämään tulo-menoarvion ja yritä tehdä siitä rutiini itsellesi! Saat lomakkeen itsellesi kun kerrot minulle, mihin sähköpostiosoitteeseen sen voin sinulle lähettää. Tiedän, että se auttaa sinua hahmottamaan hyvin sen, mihin rahasi menevät kuukausittain. Se on oman talouden johtamisen ensimmäinen askel, pystyt siihen!