Mennyt syksy on ollut tiivis ja työntäyteinen. Olen valmentanut yrittäjyyttä suunnittelevia TE-toimiston yrittäjyyskursseilla. On ollut hienoa päästä sparraamaan toisten liikeideoita.

Meillä on täällä Suomessa valtava määrä innovatiivisia tekijöitä. Ihmisiä, ketkä haluavat tehdä omasta rakkaasta harrastuksesta työn. Ihmisiä, ketkä näkevät, että markkinoilla on kysyntää juuri heidän tuotteelle tai palvelulle. He lähtevät omaa unelmaa kohden ja antavat sen unelman mahdollistaa montaa hyvää asiaa heidän tulevaisuudessa.

Jotta unelmaa kohden voi mennä, on ensin hyvä tarkistaa, onko oma liikeidea elinkelpoinen. Tuleeko se tuomaan riittävästi (ja mielellään paljon enemmänkin) rahaa, jotta sen tekeminen on kannattavaa. Yksinyrittäjän keskimääräinen vuosiansio on Suomessa hurjan alhainen, alle 15 000 euroa vuodessa. Tämä kertonee siitä, että tehdään omaa työtä, mikä todennäköisesti on itselle rakas asia, ja joko hinnoittelu tai myyntimäärät ovat riittämättömiä. 

Mikä siis avuksi, kun suunnitellaan myyntiä?

Mikä avuksi kun alkuvaiheessa pitää tarkistaa, onko liikeidea niin kannattava, että sitä kannattaa viedä eteenpäin?

Mikä avuksi, kun nähdään ettei myynti ole riittävä, mutta päivät vain kuluvat ja lisää kauppaa ei tule?

Loistava apuväline on myyntibudjetti. 

Olen itse aivan ihastuksissa myyntibudjetista ja olen nyt suunnittelemassa vuoden 2017 lukuja. Toki on hyvä muistaa, että niinkuin jokaisessa budjetissa, kyse on arviosta ja sitä on koko ajan seurattava.

Olen keskustellut sen verran monen yrittäjän kanssa, että on käynyt selväksi, että myyntibudjetin teko on vierasta. Sen vuoksi haluan tällä kirjoituksella avata sitä, miten voit tehdä myyntibudjetista juuri sinun näköisen. Valmiita pohjia löytyy netistä ja Yritys-Suomen sivustolla on toimiva liiketoimintasuunnitelman pohja, mihin kuulu hyvät laskentasivut. (Huomioithan, että Yritys-Suomen sivusto on avoin tietyille tahoille, eli älä kirjaa sinne mitään liikesalaista tietoa tai mitään suunnitelmia,minkä et halua menevän eteenpäin. Itse olen pitänyt laskelmasivuista todella paljon.)

Mitä myyntibudjetti sisältää?

Tuotteet/palvelun ja siitä seuraavat tiedot:

  • veroton hinta
  • valmistuskustannukset tai palveluun kohdistuvat kulut
  • myyntimäärä kappaleissa
  • myyntiaika kuukausissa (huomio tässä se, kuinka monessa kuukaudessa sinun pitää oikeasti tehdä myyntisi. Itse käytän lukuna 9 kuukautta.)
  • alv-verokanta (tämä on välikulkurahaa, mutta hyvä myyntibudjettipohja laskee sinulle myynnin, mikä sisältää verot ja myynnin, mikä on alv 0%.)

Suosittelen kokeilemaan ja muokkaamaan omaan toimintaan sopivaksi.

Jos mietimme palveluntarjoajaa, niin myyntibudjetti antaa apuja myös palvelun tuotteistamiseen. Näet nopeasti sen, mikä palvelu on sinulle kaikista kannattavin kun kirjaat myös valmisteluun käytettävän tuntimäärän,itse työn ja jälkityöt. Tämä on puhdasta matematiikkaa ja tämä auttaa myös oman työn ajankäytön suunnittelussa. Hyvin tuotteistettu palvelu vaatii vähemmän valmisteluaikaa kun se, että tekisit kaiken alusta asti. En ole tuotteistuksen asiantuntija ja suosittelen tutustumaan esimerkiksi Jari Parantaisen oppeihin aiheesta.

Myyntibudjetti on kuitenkin turha työkalu, jos sitä ei seurata. Mikä olisi sinun yrityksessä paras tapa seurata myyntiä? Joka päiväinen oma kirjanpito aiheesta, viikkotasolla? Riippuen mitä myyt, voi olla järjevää seurata tilannetta päivittäin tai ainakin viikkotasolla.

Kun sinulla on oma myyntitavoite ylhäällä ja seuraat sen toteutumista aktiivisesti, pääset nopeasti kiinni siihen, jos myynti ei ole riittävän hyvää. Helpotat omaa työtäsi, kun täytät kalenteria mahdollisimman pitkälle. Tällöin, kun istut alas kuukauden viimeisenä päivänä ja katsot toteutuman, niin näet myös tulevan kuukauden jo sovitun tulon. Siitä on helppo lähteä rakentamaan seuraavan kuukauden suunnitelmaa siitä, kuinka saavutat tavoitteesi.

Toivon sinulle intoa lähteä suunnittelemaan omaa myyntibudjettia vuodelle 2017!

ps. Olethan tietoinen siitä, että alueellasi toimivaan Uusyrityskeskukseen saa olla yhteydessä, jos haluat sparrausta omaan liiketoimintaan. Varsinkin ensimmäisen 3 vuoden aikana yritystoiminta muuttaa varmasti jollakin tavalla muotoaan. Uusyrityskeskukset palvelevat yrityksiä, mitkä ovat 0-3 vuotta vanhoja.