Luin juuri oivan vertauksen siitä, miten voimme suojella omaa mindsettiämme. Eli mielenlaatuamme.

Ajatellaan, että sinulla on lasillinen vettä. Ihanaa, raikasta, kylmää vettä. Veteen pääsee yksi tippa myrkkyä. Mitä vesilasilliselle tapahtuu? Se on myrkytettyä, sitä ei voi juoda.

Sinun ja minun tehtävä on suojella omaa mielenlaatua myrkyltä. 

Mindsettimme on samanlainen kuin vesilasi. Jos päästämme myrkyllisiä ajatuksia, vihaa, kiukkua ja negatiivisuutta mieleemme, se myrkyttyy. Tämän vuoksi näistä ajatuksista olisi hyvä saada kiinni, ikäänkuin saisit myrkkypisaran napattua ennenkuin se osuu veteen.

Kun nappaat sen, päästä irti ja älä anna sen jäädä lähellesi. 

Anna kun kysyn sinulta:

Kuinka monta kertaa sinulle on kerrottu, ettet ole tarpeeksi hyvä?

Kuinka monta kertaa olet sanonut itsellesi, ettet osaa jotakin asiaa?

Kuinka monta kertaa sabotoit omaa menestystäsi sillä, että viivyttelet, olet huolimaton, et vie asioita loppuun?

Kuinka monta kertaa olet jättänyt jotain tekemättä, koska pelkäät epäonnistua?

Riskisin paikka olla, on omalla mukavuusalueellasi. Siellä sinä et kehity. Siellä sinä et saavuta niitä asioita, joista haaveilet. Siellä sinä et vaikuta niihin asioihin, joihin sinulla olisi ratkaisun avaimet.

Olemme monesti mielemme vankeja, mieli muistaa hyvin kaiken negatiivisen, loukkaavan, kipeän ja pelottavan. Se nostaaa muistoja mieleemme silloin, kun olemme astumassa pois mukavuusalueeltamme. Se nostaa mieleemme sanoja, lauseita, ihmisiä, ketkä ovat loukanneet.

Mieli ei tee sitä ollakseen paha. Se tekee tämän suojellakseen. Tuntematon on pelottavaa, keho ja mieli ovat tällöin hälytysasemissa. Mieli ei osaa erottaa, onko tuntematon hyvä vai huono asia, se yrittää suojella sinua siltä kuin äitikarhu lastaan.

Tämän vuoksi mielen kanssa kannattaa tehdä töitä, ettet vain sabotoisi itseäsi. Ettet jäisi keskiverroksi, koska sinusta on niin paljon parempaan.

Jos haluat muuttaa sinua rajoittavia uskomuksia, kokeile seuraavaa harjoitusta.

Kirjoita ylös sinua rajoittava uskomus. Kirjoita sen viereen uskomus, mikä on päinvastainen. 

Esimerkiksi:

En osaa, en tiedä mistä aloittaa. / Minussa on kaikki tarvittava tieto ja taito. Annan itselleni luvan aloittaa ja kehittyä matkan varrella. 

En halua epäonnistua. / Jos en aloita, en ikinä voi tietää, onnistunko. Joko onnistun tai opin, molemmat vaihtoehdot kasvattavat minua.

En ole tarpeeksi hyvä. / Olen juuri oikeanlainen, minussa on kaikki tieto ja taito. Olen hyvä.

Nolaan itseni. / Rakastan itseäni ja sallin sen, että opin tekemällä. 

Mitä jos epäonnistun? / Asenteeni määrittää  reittini ja lopputuloksen. 

Saitko ajatuksesta kiinni? Tarkoituksena on se, että uskot siihen, miten käännät ajatuksen pois rajoittavasta uskomuksesta. Mitään sellaista ei kannata kirjoittaa, mihin ei itse usko.

Kannustan sinua kokeilemaan tätä harjoitusta. Sillä joskus se, ettei ole vielä saavuttanut omia tavoitteitaan voi johtua siitä, että sabotoit itseäsi tietämättäsi. Voin kertoa, että minä olen saanut itseni tästä kiinni. Kiireen, hopun, loputtoman tekemättömien listan taakse on helppo mennä. ”Kun ei ole aikaa”… niin. Tärkeille asioille riittää aina aikaa. Mutta jos jotain ei aloita, niin ei siinä voi silloin epäonnistuakaan. Mutta viekö se kohti haluamaasi lopputulosta…? Sinä tiedät sen parhaiten.